Протягом багатьох десятиліть компанія Bosch є лідером в області інноваційних рішень для технічного обслуговування автомобілів. На виставці Automechanika 2016 у Франкфурті-на-Майні Bosch представляє програмне забезпечення, обладнання і технології майбутнього для автосервісів.

Новинки у сфері діагностики блоків управління двигуном

Крім усіх існуючих стандартних протоколів, системні сканери лінійки Bosch KTS останнього покоління підтримують найсучасніші автомобільні технології, засновані на Ethernet-підключенні. До того ж, нове покоління тестерів KTS підтримує роботу по протоколу PassThru, дозволяючи підключатися до технологічних веб-порталів автовиробників під час програмування блоків управління двигуном, що працюють за стандартами Євро 5/6. Продуктивність сканерів KTS помітно покращилась за рахунок значного збільшення обсягу пам’яті та можливості одночасного встановлення підключення через різні інтерфейси. Нові системні сканери KTS 560 і KTS 590 для діагностики блоків управління дозволяють встановити до трьох підключень із шиною CAN і до трьох з’єднань із шиною K-line. Завдяки цьому вдалося організувати підтримку особливих вимог, що містяться на веб-порталах автовиробників.

Професійний мультибрендовий діагностичний сканер KTS 350, оснащений 10-дюймовим сенсорним екраном, також підтримує можливості нового покоління тестерів лінійки KTS. Зручний прилад для мобільного використання у майстерні постачається з попередньо встановленим програмним забезпеченням ESItronic 2.0. Сканер оснащений набагато більш потужним процесором у порівнянні з моделлю попереднього покоління, чотирма гігабайтами оперативної пам’яті та високошвидкісним SSD-накопичувачем об’ємом 256 Гб зі встановленою сучасною операційною системою Windows 10 для швидкого запуску і функціонування програм.

Продуктивність мультибрендового діагностичного планшету DCU 100 також істотно збільшилася. Міцний і надійний 10-дюймовий планшет, призначений для організації мобільного поста діагностики, отримав потужніший процесор. Замість звичайного дискового накопичувача новий планшет оснащений високошвидкісним SSD-накопичувачем, який вміщує 256 Гб. Об’єм оперативної пам’яті збільшився до 4 Гб.

Програмне забезпечення для діагностики Bosch Esitronic 2.0 постійно вдосконалюється і розширюється. Починаючи з випуску 2017/1 всі оновлення на системні тестери, підключені до Інтернет, завантажуватимуться у фоновому режимі, дозволяючи при цьому продовжити використання пристрою. З появою Esitronic Web став доступний спеціалізований інтернет-портал, присвячений діагностиці, ремонту і технічному обслуговуванню автомобілів.

Веб-ресурс дозволить отримати всю необхідну інформацію з ремонту без встановлення програмного забезпечення. Ще однією новою функцією Esitronic стала база даних EBR (Experience-Based Repair). У разі виявлення у процесі діагностики помилки, що міститься у базі даних, Esitronic запропонує оптимальне, із доведеною раніше ефективністю, вирішення проблеми.

Газоаналізатор BEA 750

Новий 4/5-компонентний газоаналізатор BEA 750 для контролю токсичності прийшов на зміну лінійки пристроїв Bosch BEA 150/250/350. За рахунок додаткових функцій новий газоаналізатор дозволяє заощадити на придбанні низки інших приладів. Наприклад, до комплекту постачання вже входить датчик температури масла і прибор BEA 030 для визначення оборотів двигуна. ВЕА 750 може бути дооснащений модулем OBD KTS 515 для зчитування оборотів двигуна через роз’єм OBD. Доступна комплектація BEA 750 із димоміром BEA 070. Щоб спростити підключення приладу в автомайстерні, пристрій постачається у попередньо настроєному вигляді.

Зарядні пристрої BAT 645 і BAT 690

Універсальні пристрої BAT 645 і 690 для зарядження АКБ, створені спеціально для автомайстерень, забезпечують максимальний струм заряду, відповідно, 45 і 90 ампер. Оснащені функцією автоматичного визначення номінального напруги, вони можуть використовуватися як з 12-вольтовими, так і з 24-вольтовими батареями. Додатково BAT 645 і BAT 690 пропонують функції джерела безперебійного живлення та підтримують буферний режим зарядження.

У режимі безперебійного живлення пристрій підтримує працездатність автомобільної електроніки у разі відключення штатного акумулятора. Режим буферного заряду має велике значення для повсякденного життя автомобільної майстерні. В цьому випадку пристрій забезпечує бортову мережу додатковим зовнішнім живленням, не дозволяючи розряджатися штатному АКБ. Це особливо важливо, наприклад, в процесі оновлення ПЗ різних блоків управління.

Обладнання для тестування компонентів дизельних систем впорскування

У найближчому майбутньому стенди Bosch EPS 815 і EPS 708 дозволять тестувати компоненти дизельних систем впорскування виробництва VDO. З 2017 року стане доступний набір додаткового обладнання, що дозволяє вести перевірку насосів VDO CR. Устаткування для роботи з інжекторами VDO CR знаходиться у процесі розробки. Його доступність буде анонсована додатково.

Вимірювання залишкової глибини протектору шин

Нова система визначення залишкової глибини протектору шин Bosch TTM автоматично виконує вимірювання під час проїзду автомобіля над пристроєм зі швидкістю до 8 км / год. Лише за кілька секунд прилад надає точну залишкову глибину канавок протекторів усіх чотирьох шин. Система проводить вимірювання за допомогою підсвічування і камери високої чіткості. Як і у випадку із лазерними аналогами, пристрій має високу надійність за рахунок відсутності рухомих частин. Це забезпечує йому високу стійкість до зовнішнього впливу, в тому числі пилу та бруду, вібрацій, вологи і перепадів температур.

Виміряні значення можуть відображатися у трьох варіантах. За допомогою екрану Smart TV, підключеного до вимірювальної станції, інформація відразу демонструється клієнту. Результати вимірювання також можуть відображатися на комп’ютері, встановленому на візку, або виводитися на планшет мобільної діагностики. Система ТТМ доступна як в варіанті для встановлення на підлогу (у цьому випадку частини пристрою виступають над поверхнею лише на 80 мм), так і у версії для вбудовування в підлогу.

Тестова платформа LTB 100

Нова платформа для встановлення на підлогу LTB 300 стала універсальним рішенням від Bosch для різних стандартних вимірювань, що вимагають точного позиціонування автомобіля відносно поверхні. У поєднанні з пристроєм для регулювання автомобільних фар HTD 815 тестова платформа гарантує точність вимірювання.

Платформа може комплектуватися поворотними майданчиками для передніх коліс. Таким чином, вона може використовуватися разом із 3D-стендом перевірки кутів встановлення коліс FWA 4630/50. Крім того, платформа необхідна для калібрування сучасних електронних систем безпеки автомобіля за допомогою пристрою DAS 1000, таких як система контролю дистанції до автомобіля попереду або розпізнавання дорожніх знаків.

Шиномонтажне обладнання

Новий компактний електронний балансувальний стенд WBE 4120

особливо підходить для технічних центрів, розташованих у приміщеннях із невеликою площею. Прилад дозволяє проводити балансування шин для всіх типів транспортних засобів - від мотоциклів до легкого комерційного транспорту. Вбудований вимірювальний важіль для електронного визначення параметрів колеса Alueasy і доступні програми балансування полегшують завдання оператора.

Ще однією новинкою на виставці Automechanika став шиномонтажний пристрій TCE 4400-22, спроектований у концепції G-Frame зі збільшеною жорсткістю конструкції. Його поворотний стіл має зовнішні затискувачі, що дозволяють працювати із дисками діаметром до 22 дюймів. Пристрій оснащується механізмом пневматичного підведення монтажної колони, зручним механізмом відтискання борту шини і допоміжним пристроєм TCE 330 («третя рука») для монтажу і демонтажу низькопрофільних шин. Конструкція забезпечує можливість безпечної та швидкої роботи не тільки зі стандартними шинами, але і низькопрофільними та RFT-шинами.