З 1 січня 2017 року в ЄС набув чинності офіційний документ, яким забороняється заправляння автомобільних кондиціонерів машин, що випускаються в країнах Євросоюзу, фреоном R134a. Це було зроблено відповідно до вимог європейської директиви MAC Directive, яка забороняє використання цього холодоагента у всіх нових автомобілях.

Дозаправляти системи автомобільних кондиціонерів фреоном R134a не заборонено. Жодних директив про примусове виведення з експлуатації автомобілів, у кондиціонерах яких використовується фреон R134a, не ухвалено. Хоча, знаючи пристрасть європейців до заборони всього, що визнано шкідливим, у міру введення в дію великої кількості автомобілів, оснащених системами на новому фреоні, всього можна очікувати.

Основною причиною відмови від первинного заправляння авто фреоном R134a послугував негативний вплив випарів R134a на навколишнє середовище. Як заміна наразі запропонований і вже активно впроваджується холодоагент R1234yf, який відповідає всім критеріям нинішніх екологічних стандартів. Виробники автосервісного обладнання вже розробляють та постачають на ринок станції обслуговування автокондиціонерів, сумісні з новим холодоагентом. Старі станції працювати з R1234yf не можуть – це загрожує пожежею.

Експерти заявляють, що під час технічного обслуговування автомобільних кондиціонерів можуть виникнути проблеми невідповідності холодоагентів нових і вживаних автомобілів. Проблема полягає в змішуванні певних фреонів, адже під час обслуговування кондиціонера рідина найчастіше лише дозаправляється, а не замінюється повністю. До того ж для фреонів R1234yf використовується інша компресорна олива, яку не можна змішувати з оливами, які зазвичай застосовуються в системах на холодоагенті R134a.

Представники компанії Mercedes-Benz виступили із заявою, що фреон R1234yf відрізняється від свого попередника лише температурною характеристикою займання – на гірше. Попросту кажучи, новий фреон вони визнали пожежонебезпечним. І навіть провели краш-тести, які нібито підтверджують, що за певних умов новий фреон може стати причиною займання авто після зіткнення. У перспективі компанія планує використовувати вуглекислий газ замість холодоагента.

Основним недоліком використання СО2 є дорожнеча конструкції системи кондиціонування. Пояснюється це тим, що в новій системі газ циркулює під високим тиском (до 100 атмосфер), що передбачає використання посилених патрубків всієї магістралі охолодження.

На сьогодні СО2 – це єдиний газ, що завдає найменшої шкоди навколишньому середовищу і який може використовуватися як холодоагент для системи кондиціонування автомобілів. У цьому разі не варто плутати використання СО2 в системах автокондиціонування з «вуглецевим слідом» – викидами СО2 в атмосферу. Адже вуглекислий газ, що закачується в систему, перед цим з екосистеми вилучається, тому навіть якщо контур холодоагента автокондиціонера розгерметизується, баланс вуглекислого газу просто вийде в нуль. Крім того, загальна кількість газу не йде в жодне порівняння навіть з тією кількістю, яка в глобальному масштабі використовується для газування напоїв.