За достатньої кваліфікації електрика діагностику несправностей електросистеми автомобіля можна здійснити, скориставшись таким простим приладом, як функціональний цифровий мультиметр. При цьому найчастіше помилок у діагностиці можна уникнути, лише маючи навички правильного зчитування показань мультиметра.

Під час вимірювання напруги показання мультиметра відображають значення різниці потенціалу між червоним і чорним щупом. Наприклад, якщо червоний щуп замкнути на 12 В, а чорний на 0 В, на табло мультиметра висвітиться показник 12 В (різниця між 12 і 0). Однак якщо обидва щупи замкнути на 12 В, різниці напруги між щупами не буде, і на дисплей мультиметра буде виведений показник 0 вольт.

Контрольна напруга – передусім

Перед проведенням будь-яких випробувань електричної системи автомобіля слід переконатися в наявності контрольної напруги. Вимірюється вона на підключеній АКБ автомобіля, прикладанням щупів мультиметра до обох клем. Червоний щуп замикається на позитивну клему (+), а чорний – на негативну (-).

delphi_myltimetr

Для правильного виконання процедури вимірювання дотримуйтеся таких інструкцій:

  1. При вимкненому мультиметрі переконайтеся, що щупи підключені до потрібних роз’ємів мультиметра (зазвичай є роз’єми для змінного і постійного струму, іноді – два роз’єми для постійного струму різної сили);
  2. Переведіть мультиметр у режим «Вольти постійного струму»;
  3. Виберіть положення круглого перемикача, що відповідає десяткам вольт (зазвичай маркується «20»);
  4. Після цього замкніть червоний і чорний щупи на клеми акумулятора.

Замірювання на ланцюгу – не показник

У наведеному прикладі, якщо вимірювання напруги виконується на протилежних клемах АКБ автомобіля (при вимкненому двигуні), мультиметр покаже приблизно 12,7 вольт. Це і є значення різниці потенціалів.

delphi_myltimetr2
delphi_myltimetr2_contact
Якщо ж зчитування проводиться із запобіжника (або будь-яких двох ділянок ланцюга) – на справному ланцюзі мультиметр покаже 0 вольт, оскільки потенціал на червоному і чорному щупі ідентичний.

 

Після ознайомлення з теоретичними аспектами діагностика несправностей стає більш зрозумілою. Тепер можна шукати місце падіння напруги по ланцюгу.

Перевірка окремого кабелю

У наведеному вище прикладі показано падіння напруги від позитивної клеми акумулятора до позитивної клеми стартера. У разі виявлення такого слід перевірити кабель на предмет наявності або відсутності розривів. Для виконання цього тесту мультиметр був у режимі «Вольти постійного струму», а щупи прикладаються до різних кінців досліджуваного кабелю. 

Стартер провертаємо для подачі навантаження на кабель.

Передбачуваний результат не повинен перевищувати приблизно 0,5 вольт, що свідчить про можливість нормальної експлуатації кабелю – різниця обумовлена опором самого кабелю. Якщо ж результат зміни перевищує рекомендовану величину у пів вольта, це може свідчити про пошкодження кабелю або про високий опір у ланцюзі.

 

delphi_cabels

Справний кабель бере не більше пів вольта

Аналогічний метод випробувань можна застосувати до будь-якого електричного кола.

При замиканні мультиметра на негативну клему акумулятора і контакту стартера на масу, як показано нижче, слід очікувати результату показань приблизно 0,5 вольт для кабелю, придатного до експлуатації.

delphi_myltimetr3
delphi_myltimetr3_contact
 

 

 

Аналогічна техніка вимірювання падіння напруги може застосовуватися до будь-якого електричного кола автомобіля і є надійним методом визначення таких типів несправностей:

  • Відкритий контур (розрив проводу або перегорілий запобіжник)
  • Високий опір (ураження клеми корозією або пошкодження проводу)
  • Несправність споживача

Інформація надана компанією Delphi.